Groen hekelt getouwtrek binnen college omtrent pastorij in Perk

17 Januari 2012

Groen is niet te spreken over de aanpak van het schepencollege inzake de mogelijke verkoop van de pastorij van Perk. Eerst verklaren schepen Luypaert en burgemeester Servranckx in de krant dat het college beslist heeft de pastorij te verkopen. Even later meldt schepen Verhaeren 'dat dat niet zomaar mag'. Kan het schepencollege alstublieft een onderbouwde beslissing nemen in plaats van tegenstrijdigheden te verkondigen in de pers? Dit getuigt niet van goed bestuur, aldus Groen Steenokkerzeel. GemeenschapsplekGroen-lid Helena De Taeye: "Bovendien is er nauwelijks onderzocht welke zinvolle functie dit beschermd gebouw zou kunnen vervullen voor de dorpsgemeenschap. Het is niet omdat Onroerend Erfgoed een negatief advies geeft omtrent de (vage) plannen voor een crèche in de pastorij, dat verkopen aan de orde is."

Volgens Groen moet de gemeente haar erfgoed helemaal niet verkopen. Integendeel, Steenokkerzeel zou beter zijn erfgoed onderhouden en via herbestemming ten dienste stellen van de gemeenschap. De site van de pastorij (17e en 18e eeuw) kan zo'n ideale gemeenschapsplek worden in Perk.

"De pastorij, de bijgebouwen en de enorme tuin zijn volledig ommuurd en vormen samen het ideale decor om er een veelzijdig gemeenschapshuis van te maken", stelt Bart Verstockt. "De gebouwen kunnen o.a. dienst doen als crèche, archiefruimte voor de heemkundige kring, repetitieruimte voor muzikanten, ceremoniële ruimte voor trouwers, jubilarissen etc. De tuin kan ook voor veel verenigingen een fijne plaats worden voor feesten, barbecues, petanquetornooien en tal van andere activiteiten. Momenteel wordt een deel van de pastorij zelfs gebruikt als noodwoning voor een door brand getroffen gezin, nog een zinvolle functie", concludeert Verstockt.

Burgemeester en schepenen mogen van Groen nog zo lang palaveren over de pastorij als ze willen, een verkoop is voor Groen in ieder geval uit den boze. "Verkopen is kortzichtig.", stelt De Taeye "Hoeveel geld aan klascontainers had de gemeente in Melsbroek niet kunnen besparen als ze het voormalig gemeentehuis van Melsbroek niet verkocht had?

Een verkoop van de pastorij levert slechts een eenmalige som op, terwijl jong en oud, nu en in de toekomst, er oneindig veel meer plezier aan kunnen beleven."