Jeugdhuizenbeleid op de korrel

22 Juni 2012

Jeugdhuizenbeleid op de korrel

Schepen van Jeugd Erwin Verhaeren (CD&V) pakt de laatste tijd graag uit met het initiatief van Spirit of Freedom INGO dat tot een Bulgaars jeugdhuis moet leiden. Groen steunt culturele uitwisselingsprojecten voor de Steenokkerzeelse jeugd, absoluut! Op voorwaarde dat de schepen het lokale jeugdhuizenbeleid in Steenokkerzeel ook serieus ter harte neemt. Doorn in het oog van Groen zijn de die pas gebouwd werden op het

7 rijwoningenperceel tussen JH Echo en de geluidsmuur. De woningen worden nu één voor één verkocht. JH Echo vreest dat de nieuwe buren zullen klagen over hun aanwezigheid en dat de werking van het jeugdhuis in het gedrang zal komen.

8 jaar geleden verhuisde JH Echo van hun vorige stek aan de Van Frachenlaan naar de huidige locatie op het einde van de Coenenstraat. Het oude Echo-lokaal was afgeleefd en in de nieuwe plannen van het gemeenschapscentrum Corren werd geen plaats meer voorzien voor het jeugdhuis. JH Echo betrok daarop een nieuw lokaal in de gloednieuwe werkliedenloods, gelegen op het einde van de Coenenstraat, vlak naast de geluidsmuur, het containerpark en de begraafplaats. "Op zich een goede plek met de geluidsmuur als naaste buur" lacht Ruben. "Afgelegen maar toch dichtbij het centrum, een ideale locatie. Voor dat nieuwe lokaal heeft het toenmalige Echobestuur overigens stevig moeten lobbyen bij het gemeentebestuur. Want voor het bestuur is investeren in jeugdhuizen al verschillende legislaturen geen prioriteit."

In 2011 besloot het gemeentebestuur plots om het jeugdhuis (alweer) te verhuizen. "Er stonden toen plannen voor een nieuw voetbal- en sportcomplex in de Dijkstraat op stapel, waarbij men het JH in een fuifkelder onder de kantine wou onderbrengen. Dat zou dan de 2de verhuis van het jeugdhuis in 8 jaar tijd worden. Maar de plannen voor het sportcomplex werden op de gemeenteraad weggestemd wegens te duur. Het college had geen rekening gehouden met een  negatieve stemming, want het gaf ondertussen al de toelating voor de bouw van 7 woningen op het perceel naast JH Echo. "Dat men net op dat ene perceel tussen het jeugdhuis, de metershoge geluidsmuur, de begraafplaats en het containerpark nu appartementen heeft gebouwd, getuigt van een op zijn minst vreemde visie op ruimtelijke ordening, woonbeleid en jeugdbeleid. Hopelijk zijn ze in Bulgarije beter af met de steun van de schepen."

JH Echo is zeer ongerust over die nieuwe appartementen naast hun deur. In een jeugdhuis staat de muziek bijvoorbeeld al eens wat harder. Jongeren hebben nood aan zo'n plek waar ze 'hun ding' kunnen doen. Omwille van de afgelegen ligging zijn daar geen problemen mee, maar met 7 rijwoningen naast de deur is de kans reëel dat er klachten komen. En daar zal het jeugdhuis dan weer de dupe van zal zijn, vreest Groen. "Men creëert problemen die perfect vermeden hadden kunnen worden. Waarom riep de schepen van Jeugd dit geen halt toe?"

Hetzelfde verhaal in Jeugdclub Blizzard in Melsbroek. In 1998 bouwde het gemeentebestuur een jeugdhuis in Melsbroek. Goed initiatief, maar het gebouw bestaat in feite slechts uit snelbouwmuren en een golfplatendak, zonder enige isolatie. Klachten over lawaai van omwonenden waren en zijn daar ook schering en inslag. Ook hier staat er een verhuis van het jeugdhuis op til, volgens dezelfde formule : men wil het jeugdhuis integreren in een fuifkelder onder de nieuwe ? ooit te bouwen - voetbalkantine. Dit getuigt volgens Groen van een heel enge visie op de werking van een jeugdhuis. 

Het gemeentebestuur creëert zelf problemen door niet te investeren in degelijke infrastructuur of door een foute ruimtelijke ordening, en wil dan alles oplossen met een virtuele verhuis. Als dan blijkt dat die verhuis toch niet zo realistisch is, rijden ze zich helemaal vast. Komaan gemeentebestuur !