Wij zijn vastberaden om actief bij te dragen aan een sterk en ambitieus lokaal milieu-, natuur- en klimaatbeleid. Samen met de gemeenschap willen we werken aan een duurzame toekomst waarin natuur en mens in harmonie samenleven.
De magie van groen, natuur behouden en creëren
Op zowel openbaar als privé domein worden bomen om verschillende redenen gekapt, al dan niet met vergunning. Ze worden gezien als obstakels voor bouwprojecten, veroorzaken schaduw of laten bladeren en vruchten vallen die op de stoep belanden of in de zwembaden van buren. Het is hoog tijd voor een verandering in het beleid en de ontwikkeling van een allesomvattende visie op ons bomenbestand.
Ons streven is duidelijk: minimaal één vierkante meter extra natuur en bos per inwoner per jaar. Dit vereist actieve toewijzing van budgetten, optimaal gebruik van subsidies en nauwe samenwerking met verenigingen en burgers. We geloven dat ook privétuinen en -gronden een grote impact kunnen hebben. Straatgroen, gevelgroen en groendaken zijn uitstekende voorbeelden van groen in stedelijke gebieden. Ze bieden schaduw op zonnige dagen, fungeren als waterbuffers tijdens regenachtige periodes en koelen de omgeving door verdamping tijdens hittegolven.
Herstellen en verbinden: samen bouwen aan biodiversiteit
Door te investeren in groene initiatieven en het behoud van onze natuurlijke omgeving willen we de biodiversiteit vergroten en beschermen.
De klimaatverandering, het verkeer, milieuvervuiling, het verdwijnen van leefgebieden en versnippering zetten de biodiversiteit onder zware druk. Maar we kunnen het tij te keren. Door de natuur op grote en kleine schaal te herstellen en te verbinden, kunnen we voorkomen dat zeldzame en alledaagse soorten geruisloos uit ons landschap verdwijnen. Er liggen nog talloze kansen om onze openbare ruimtes, privé-terreinen, tuinen en landbouwgrond natuurvriendelijk in te richten en te onderhouden.
De korte keten ondersteunen
We ondersteunen de opstart en uitbouw van korte keten initiatieven. Dit kan bijvoorbeeld door logistieke ondersteuning te bieden aan initiatieven zoals voedselteams, groentepakketten of -abonnementen.
We promoten de initiatieven die al bestaan in onze regio.
We willen een voedselregio opzetten. Dit is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, belangenorganisaties, consumenten en producenten. Ze ontwikkelen zo een gedeelde visie over voedselzekerheid, voedselveiligheid en voedselsoevereiniteit. Ook staan ze in voor een voedselinfrastructuur op maat van de korte keten: streekwinkels, markten, magazijnen, en verwerkingspunten.
We richten een boerenmarkt in. Of lokale boeren kunnen (gratis) aanschuiven op de wekelijkse lokale markt.
We maken de verspreiding van korte ketenautomaten in de gemeente mogelijk om lokale producten makkelijk toegankelijk te maken.
We brengen landbouwers samen aan tafel met winkeliers, restaurants, kantines, …
Als lokale overheid kunnen we ook rechtstreeks aankopen bij de lokale voedselproducenten. We kunnen lokaal geteeld seizoensfruit aanbieden in de lagere scholen en aan het eigen personeel. Op gemeentelijke recepties kunnen lokale producten aangeboden worden.
Meer plantaardig eten is een gegarandeerde winner
Door aandacht te schenken aan meer plantaardig eten, werkt het lokaal bestuur tegelijkertijd aan klimaatbeleid én gezondheidsbeleid.
We worden een 'Donderdag Veggiedag-gemeente'
We bieden op gemeentelijke recepties en evenementen (ook) vegetarische en vegan hapjes aan en stimuleren ook de scholen en plaatselijke verenigingen daartoe.
Samentuin
In een Samentuin komen mensen samen om ecologisch te tuinieren en elkaar te ontmoeten. Samentuinen zou in Steenokkerzeel op verschillende plekken kunnen. We kunnen gronden ter beschikking stellen aan groepen burgers. Samentuinprojecten kunnen ook een sociale functie hebben door een inplanting bij bijvoorbeeld de school, het observatie- en oriëntatiecentrum voor niet begeleide minderjarigen, het woonzorgcentrum, …
Lokale economie
Ecologie, landbouw en economie gaan hand in hand als we op zoek gaan naar kortere en eenvoudigere ketens. Voor het gemeentebestuur zelf is het mogelijk om lokaal aan te kopen. Ook de economische spelers kunnen op zoek gaan naar klanten en leveranciers dichter bij huis. Zo versterken we het lokale economische weefsel en verkleinen we de ecologische voetafdruk van ons collectief economisch gedrag.
Lokale landbouwers, producenten, leveranciers, dienstverleners, winkels, … verdienen ondersteuning om een zaak op te starten of te laten bloeien.
Een projectmanager lokale economie zou in samenwerking met de adviesraad lokale economie zelfstandigen, KMO’s en ondernemers sterker en doelgerichter kunnen ondersteunen. Door te inspireren, subsidies aan te trekken, samen oplossingen te zoeken, beleidsvoorstellen uit te werken, …
Landbouw is noodzakelijk. Boeren moeten boer kunnen zijn.
Groenen en boeren delen de bezorgdheden over de droogte en andere klimaatuitdagingen. Wij willen actief op zoek gaan naar overleg en dialoog, we hebben respect voor de boerenstiel, waarderen de landbouwersgezinnen en hebben aandacht voor hun bezorgdheden en problemen, die vaak zeer reëel zijn. Daarbij ondersteunen we stappen naar meer ecologische en biologische vormen van landbouw. De nood aan grond om te boeren en aan bescherming van de open ruimte, en de toenemende belangstelling voor lokaal voedselbeleid en korte keten bieden kansen voor partnerschappen.
Om deze visie te verwezenlijken, moeten we samenwerken.
Door gezamenlijk te investeren, te plannen en te zorgen voor het behoud en de groei van ons groenbestand, kunnen we een positieve impact hebben op ons leefmilieu.
We willen budgetten vrijmaken, subsidies benutten en de kennis en expertise van verenigingen en burgers omarmen om zo een groenere toekomst creëren. We koesteren deze waardevolle bronnen van schaduw, zuurstof en biodiversiteit, zodat ze niet alleen ons, maar ook toekomstige generaties kunnen blijven inspireren en verwonderen.
In deze zoektocht moeten we zorgen dat mens en natuur in balans blijven. Het is niet het één of het ander. Neem nu bijvoorbeeld de hele strijd die gevoerd is rond het MS-center. Waar de zorg voor mensen en een aangepaste infrastructuur door enkele buurtbewoners compleet is genegeerd. Dit mag nooit meer gebeuren!
Andere acties
Welke concrete acties kunnen nog een positieve bijdrage leveren?
Maak deel uit van de beweging. We stimuleren deelname aan campagnes zoals "Maai mei niet" en "Bye bye gazon”.
Creëer leefruimte voor waterleven: We maken vijvers en waterbuffers toegankelijk voor amfibieën en ander waterleven. Een ideale plek hiervoor is de vogelzangvijver, mits deze wordt gesaneerd en nieuw leven wordt ingeblazen.
Breng groen naar grote hoogtes: We stimuleren de aanleg van geveltuinen en groendaken. Deze groene oases dragen bij aan de biodiversiteit en zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving voor mens en dier.
Fruitig landschap: We moedigen het planten van fruitbomen aan op zowel openbaar domein als in privétuinen. Hiermee creëren we niet alleen een bron van voedsel, maar ook een thuis voor vele diersoorten. En uiteraard hebben we aandacht voor inheemse bomen. Denk maar aan de Suprême de Perck, die dankzij het initiatief van de heer De Laet werd teruggevonden en waarvan een eerste hoogstam in de tuin van de oude pastorie werd geplant.
Koester onze buren: We sensibiliseren iedereen om de leefgebieden van dieren en planten zoveel mogelijk te vrijwaren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze natuurlijke buren een veilige en gastvrije omgeving hebben om te gedijen.
Verbind natuurgebieden: We zetten in op het verbinden van natuurgebieden. Door corridors te creëren, geven we dieren de mogelijkheid om zich vrij te bewegen en vergroten we de overlevingskansen van verschillende soorten. We doen die met respect voor en in samenspraak met de landbouwers.
Geboortebos: In het geboortebos kunnen ouders bomen planten ter ere van pasgeboren kinderen. Deze bomen symboliseren groei, leven en verbondenheid met de natuur.
Het geboortebos koestert inheemse bomen en struiken, wat bijdraagt aan biodiversiteit en een natuurlijke omgeving voor kinderen om in op te groeien.
Naast vreugde is het geboortebos ook een plek van troost en herdenking, waar ouders de naam van hun overleden kindje kunnen laten vereeuwigen op een speciaal monument.
Bee&Bee “bijenhotels” voor in de tuin
VK Tegelwippen
We nemen deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin.
Klimaatbestendige speelplaats in de scholen
Gebruik van regenwatertonnen promoten.
Aanleggen van Wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie) in de publieke ruimte: een innovatieve oplossing voor waterbeheer. Wadi’s vangen regenwater op, zuiveren het en laten het infiltreren in de ondergrond. Ze minimaliseren overstromingen, bestrijden droogte en bevorderen biodiversiteit.
Zonnepanelen op zoveel mogelijk openbare gebouwen. Zoals ook werd voorgesteld in het project