Kinderen en jongeren moeten volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. We nemen hun belangen serieus in alle beleidsprocessen en op alle terreinen van verantwoordelijkheid.
Participatie en Co-creatie
Leeftijd mag geen belemmering zijn voor inspraak. Zelfs jongeren onder de 18 jaar kunnen bijdragen aan het lokale beleid.
Door kinderen en jongeren op een oprechte manier te betrekken bij lokale projecten, leren we hen iets waardevols: samen bouwen aan wat we belangrijk vinden. We willen kinderen en jongeren het vertrouwen geven om mee vorm te geven aan hun eigen toekomst.
We stimuleren de jeugdraad om ook voldoende jongeren aan te trekken die niet zijn aangesloten bij een vereniging. En we ondersteunen hen om ook zelf co-creatieve sessies te organiseren om de Steenokkerzeelse jeugd actief te betrekken bij het beleid.
We geven jongeren jaarlijks een ‘jongeren-burgerbudget’ dat ze in de gemeente mogen uitgeven. Alles kan, als het maar de buurt ten goede komt. De jeugdraad organiseert hiervoor een brainstormsessie waarop ze alle jongeren van de gemeente uitnodigen om mee na te denken over leuke initiatieven.
Ieder kind verdient een speelvriendelijke buurt
Buitenspelen is een fundamenteel recht voor elk kind.
Het is essentieel dat kinderen voldoende en veilige speelruimte hebben in hun eigen buurt, waar ze vrij kunnen bewegen, ontdekken en plezier kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat we investeren in verschillende soorten speelomgevingen, zoals speelstraten, speeltuinen en natuurlijke speelplekken zoals speelbossen.
We streven ernaar om speelruimtes te creëren die aansluiten bij de behoeften en verbeelding van kinderen. Dit betekent dat we hen actief betrekken bij het ontwerpen en vormgeven van deze ruimtes. Hun stem en ideeën zijn van onschatbare waarde en kunnen bijdragen aan het creëren van speelplekken waar ze zich echt thuis voelen.
Naast het waarborgen van veiligheid, streven we ernaar om speelruimtes divers en inclusief te maken. Elk kind, met of zonder beperking, ongeacht zijn of haar achtergrond, moet de mogelijkheid hebben om te genieten van buitenspelen. We willen ruimtes creëren die tegemoetkomen aan verschillende interesses en capaciteiten, zodat elk kind de vrijheid heeft om te spelen op een manier die hem plezier en voldoening geeft.
Deze speelruimtes verdienen ook een goed onderhoud, zodat het veilig blijft voor iedereen om er te spelen. Zo is bijvoorbeeld het speelplein van Perk dringend toe aan een vernieuwings- en opkuisbeurt. Het plein is nu erg gevaarlijk door de aanwezigheid van glas en verouderde asfalt.
Zoals de Chiro en scouts reeds gestart zijn met AKABE en de voetbalclub met een G-ploeg, kunnen we nog meer initiatieven nemen om onze jeugdwerkingen inclusiever te maken. Bijvoorbeeld extra opleiding voor monitoren op de speelpleinen over kinderen met fysieke of mentale beperkingen.
Een geweldige plek creëren voor tieners
Jongeren verdienen een speciale plek waar ze kunnen samenkomen, ‘chillen’, zichzelf kunnen zijn en waar ze trots op zijn. Bij het ontwerpen van deze plek willen we een positieve benadering hanteren, waarbij we de behoeften en interesses van tieners centraal stellen. Tegelijkertijd hechten we veel belang aan sociale controle en veiligheid, zodat deze plek een plezierige en beschermde omgeving biedt.
Door samen te werken met de tieners zelf, zorgen we ervoor dat deze ruimte voldoet aan hun behoeften en verwachtingen, en tegelijkertijd een gevoel van gemeenschap en verbondenheid bevordert.
Een buurtwerker zou hier een goede verbindingsfiguur kunnen zijn.
Groene speelplaatsen
Samen met scholen kunnen we groene speelplaatsen creëren die niet alleen voor de schoolkinderen, maar ook voor de hele buurt toegankelijk zijn.
Door deze speelplaatsen open te stellen, creëren we een gezamenlijke ruimte waar kinderen, ouders en buurtbewoners kunnen samenkomen, spelen en genieten van de natuur. Op die manier bevorderen we sociale interactie, buurtverbondenheid en een gevoel van gemeenschap en benutten we de ruimte optimaal.
Bij het ontwerpen van de openbare ruimte de behoeften van de kinderen en jeugd in gedachten te houden
Door speelelementen op te nemen in de planning en pleinen en parken avontuurlijker in te richten, kunnen we bijdragen aan een gezonde en actieve levensstijl van de jeugd en hen stimuleren om buiten te spelen en te bewegen.
Zo kunnen we de openbare ruimte aantrekkelijker maken voor jong en oud, en tegelijkertijd bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Co-creatie met de jeugd en andere belanghebbenden kan hierbij helpen om tot de meest geschikte en creatieve oplossingen te komen.
Studeerplekken
Heel wat leerlingen en studenten beschikken niet over een eigen plek om te studeren. We voorzien extra studeerplekken in de gemeente tijdens examenperiodes, niet alleen voor studenten maar ook voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Een werking met vrijwillige mentoren zou een mooie surplus kunnen zijn.