Veel meer mensen worden ouder. Deze trend, die nog ruim 20 jaar zal aanhouden, wordt vaak als een probleem neergezet, maar bevat net zo goed kansen. We blijven immers – gemiddeld genomen – ook langer gezond, al zijn er grote verschillen. Ouderen zijn niet langer actief op de arbeidsmarkt maar verrichten nog heel wat arbeid als vrijwilliger. Denk alle ouderen weg uit de opvang van kinderen, de zorg voor ouderen of het engagement in het vrijwilligerswerk. Het sociaal netwerk in de gemeente zou schraler worden.
Groen wil een volwaardige maatschappelijke participatie van ouderen garanderen en hun leefomgeving inrichten zodat ook oudere mensen maximaal hun eigen leven kunnen inrichten.
Het lokale bestuursniveau kan er voor zorgen dat kwetsbare ouderen de kans krijgen om hun leven anders in te richten zonder verlies van autonomie. Daarbij denken we aan een aangepast openbaar domein, voorzieningen op maat, faciliteren van mantelzorg,…
Inclusief omgaan met de veroudering van de samenleving
In een leeftijdsvriendelijke gemeente worden ouderen actief betrokken bij het maatschappelijk leven. Het gemeentebestuur gaat er op verschillende beleidsdomeinen in dialoog met ouderen.
Die dialoog kan vele vormen aannemen zoals een ouderenadviesraad, maar zeker ook een periodiek ouderen behoefte onderzoek. Om te vermijden dat we steeds dezelfde participatie-elite bereiken, kiezen we voor een veelheid aan methodieken, online en offline. Actieve aandacht voor moeilijker bereikbare doelgroepen, outreachend werken, methodieken gericht op wie minder goed ter taal is zoals fotoworkshops of luisteronderzoek, vragen soms een extra inspanning, maar maken het resultaat rijker.
Vele ouderen zullen zich graag als vrijwilliger inzetten in projecten die de gemeente opzet. Minstens de lokale seniorenwerking kan mee gedragen worden door vrijwilligers uit de doelgroep.
Het gemeentebeleid heeft baat bij een actieve inbreng van senioren. In een samenleving die steeds digitaler wordt kan hun stem een interessant tegengewicht vormen. Naast het digitale moet er een niet-digitale dienstverlening blijven. Hoe dat best vorm krijgt, kan in overleg met senioren uitgewerkt worden.
We laten openbaarheid van bestuur geen dode letter blijven. We maken informatie ook maximaal toegankelijk, begrijpelijk en doorzoekbaar. We kiezen voor integrale toegankelijkheid, niet enkel van het fysieke gemeentehuis, maar ook van informatie op de website en op papier: klare taal, webtoegankelijkheid voor mensen met een beperking,…
Vele ouderen willen wel verhuizen naar een compactere woning maar deze grote stap vraagt ondersteuning.
Er moet een passend woonaanbod zijn in de vertrouwde buurt en concrete hulp bij een verhuis is voor sommige alleenstaande ouderen een noodzaak. Gemeenschappelijke woonvormen moeten mogelijk gemaakt worden voor de nieuwe generatie ouderen.
We werken aan een toegankelijke publieke ruimte, maken gebouwen, straten en pleinen voor iedereen toegankelijk en rolstoel- en rollatorvriendelijk door praktijktests te doen met senioren. De keuze voor integrale toegankelijkheid houdt rekening met de noden van senioren, maar heeft ook haar nut voor kinderen, mensen met een handicap, ouders met een kinderwagen,...
Ten slotte gaan we de uitdaging aan om werk te maken van een dementievriendelijke gemeente.
Wist je dat ongeveer 70% van de mensen met dementie nog thuiswonen? “Een dementievriendelijke gemeente draagt zorg in de meest brede zin van het woord. Ze zorgt ervoor dat mensen met dementie nog meetellen en maakt van het behouden van hun sociale identiteit een vanzelfsprekendheid. Het zijn de warmte, betrokkenheid en menselijkheid van iedereen binnen de gemeente die de realisatie van de dementievriendelijke acties kunnen waarmaken.
Een dementievriendelijke stad/gemeente is een win-win voor iedereen: het lokale bestuur, verenigingen, horeca, bedrijven, … maar natuurlijk ook voor mensen met dementie zelf, hun naasten en iedereen die bij de zorg voor hen betrokken is.”