De wereld en de buurt worden zichtbaar diverser. Samenleven in diversiteit staat hoog op onze agenda.

samenleven in diversiteit

Samenleven in diversiteit

Laten we samenleven positief stimuleren en tegelijk samenlevingsproblemen daadkrachtig en gericht aanpakken.

'Samen' is het sleutelwoord. Problemen los je samen op. Uitdagingen ga je samen aan. Dat kan je maar goed doen als je elkaar begrijpt en met elkaars diversiteit rekening houdt. Steenokkerzeel wordt gemaakt door de mensen die er wonen, de organisaties die er actief zijn en door het lokaal beleid.

Ontmoeting helpt het samenleven vooruit. Door sociaal contact wordt de buurt een plaats waar we ons vertrouwd voelen. Waar mensen zich maximaal thuis kunnen voelen, en tegelijk aan anderen ruimte geven om zich ook thuis te voelen. Iedereen heeft recht op ruimte en op de erkenning er te mogen zijn. Een sterk lokaal samenlevingsbeleid zet in op jeugdwerk, buurtwerk, feesten en evenementen...zodat mensen zich verbonden voelen met hun omgeving, met hun stad of dorp, met de samenleving. Door de samenredzaamheid van buurten te verhogen binden we de strijd aan tegen de angst en onzekerheid die vaak achter samenlevingsproblemen schuilt. 

Samenleven in toenemende diversiteit is niet altijd vanzelfsprekend. Er liggen kansen om te bouwen aan een sterke lokale gemeenschap, wijk of buurt. Toch kan het ook voor spanningen zorgen. We willen zowel de kansen als valkuilen van het samenleven aanpakken op een open en verbindende manier. Samenleven in verschil is mogelijk en verrijkend. Als lokaal bestuur kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de gemeente, en dat iedereen kan meeschrijven aan een gemeenschappelijk verhaal.

We willen nieuwkomers warm welkom heten.

We stimuleren in alle diensten het gebruik van het Nederlands en gaan tegelijk waarderend en respectvol om met anderstaligheid. Taal is een middel tot integratie, geen doel op zich. Denk bijvoorbeeld aan de taalmonitor in de speelpleinwerking.

Lokaal integratiebeleid maken we samen met de inwoners. Zorgen voor een nieuwe buur of je inzetten als vrijwilliger voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, het zijn manieren om bij te dragen aan het lokaal samenleven. We ondersteunen dit door informatie te geven over wat je als burger kan doen voor kwetsbare doelgroepen. Bijvoorbeeld:  Buddy-projecten geven vrijwilligers kansen om erkende vluchtelingen wegwijs te maken in de gemeente. Buddies helpen o.a. bij het vinden van een woonst of job en bij het toegang vinden tot het vrijetijdsaanbod.

We vinden het belangrijk om met laagdrempelige initiatieven te werken aan integratie.

samen aan politiek doen

Samen aan politiek doen

Last but not least, wij geloven niet in politieke strijd, ‘postjes’ en gehakketak. Voor Groen Steenokkerzeel is samenwerken in verbondenheid topprioriteit. Niet alleen binnen de gemeente, maar ook over onze gemeentegrenzen heen. 

Er zijn talloze dossiers die ‘samen’ kunnen aangepakt worden, denk maar aan luchtkwaliteit, geluidsoverlast, mobiliteit, groene energie, …. Samen met naburige gemeenten, samen met de burgers, verenigingen, bedrijven, samen met andere groenfracties, samen met de verschillende politieke partijen.

Het is tijd om samen constructief aan de slag te gaan!