stem groen voor een propere politiek

08 April 2012

stem groen voor een propere politiek

Wie in Steenokkerzeel al eens een gemeenteraad heeft bijgewoond, zinkt in de grond van plaatsvervangende schaamte. Geroep, getier en gescheld. Een verbijsterende vertoning. En een domper op het enthousiasme van al wie zijn steentje wil bijdragen aan een betere dorpsgemeenschap. Hoog tijd voor een nieuw model: democratie 2.0. De autoritaire machopolitiek van burgemeester Servranckx sleept zich krakend en piepend naar de eindstreep. Het kan toch niet dat een burgemeester de micro dichtdraait als er kritische vragen gesteld worden in de gemeenteraad? Of dat de burgemeester naar een 'onafhankelijke' adviesraad gaat om te wegen op de beslissingen die daar genomen worden? Trop is teveel, ook hier. Voor de leden van de meerderheid, voor de leden van de oppositie en al zeker voor de burgers.Na de verkiezingen in oktober 2012 moet het anders in Steenokkerzeel! GROEN pleit voor de installatie van een open participatiepolitiek. Een wat, zegt u? Een politiek die ervoor zorgt dat het gemeentebestuur samen met de oppositie én de burgers het lokale beleid bepaalt. Want de wereld is de laatste jaren razendsnel veranderd. Wij, de burgers, zijn veel beter geïnformeerd dan vroeger en met z'n allen mondiger geworden. Welnu, GROEN is ervan overtuigd dat we de democratie helpen door de burger bij het beleid te betrekken. Want u bent er duidelijk klaar voor.

Wat hebben we daarvoor nodig, voor zo'n participatiepolitiek?

  • Spreekrecht voor de burgers op de gemeenteraad. Dit spreekrecht is bij wet geregeld en al van kracht in vele gemeenten. Binnenkort ook in Steenokkerzeel?
  • Een betere ondersteuning van de raadsleden en een opwaardering van de adviesraden. Geen inmenging meer van burgemeester en schepenen in 'onafhankelijke' adviesraden.
  • Hoorzittingen, infomomenten en wijkvergaderingen. Op deze manier betrekt het bestuur effectief de burgers bij het beleid. Burgers worden zo klankbordgroepen voor het bestuur.
  • Proefprojecten. Met GROEN geen dure audits en studies die in een schuif belanden, maar actie! Testen, evalueren, afvoeren of installeren. Simpel en accuraat.
  • Een open en transparant bestuur. Duidelijke informatie en communicatie vanuit het bestuur.

 

Wie mee wil werken aan een nieuwe lokale politiek is van harte welkom bij GROEN Steenokkerzeel. Actief of achter de schermen. Want hoe meer groenen, hoe zuiverder de lucht én de politiek.