
buitensport te doen.
Door het stijgende autogebruik is er nood aan verkeersveilige verbindingen voor jong en oud. "Er rijden te veel auto's, dus is het onveilig, dus breng ik mijn kind ook met de auto", is de mantra van menig bezorgde ouder. Nochtans zijn trage wegen vaak de kortste en veiligste manier om naar school te gaan. Bovendien is vandaag nog altijd 65 % van de verplaatsingen met de auto kleiner dan vijf km. Een netwerk van trage wegen kan het fietsgebruik een enorme boost geven. Zo wordt de fiets voor korte afstanden het snelste vervoermiddel.
Buiten spelen is gezond. Voor kinderen zijn trage wegen een ideale speelruimte. En ouders kunnen hun kroost er weer met een gerust hart op uit laten trekken met de fiets. Ook de natuur is ermee gebaat. Trage wegen zijn meestal echte groene linten in het landschap. Door hun landelijk karakter kunnen ze geïsoleerde, versnipperde brokken natuur opnieuw met elkaar verbinden, wat resulteert in méér biodiversiteit.
Onze gemeente telt reeds enkele druk gebruikte trage wegen. Denk bijv. aan de veldwegen die de wijk 't Dikt in Perk verbinden met het Floordambos en Melsbroek. Naar Nederokkerzeel, Erps-Kwerps, Kampenhout en Vilvoorde toe zijn er nog veel mogelijkheden. Onze gemeente heeft ook flink wat erfgoed dat fiets- en wandeltoerisme kan aantrekken.
In 2007 werd er - na lang aandringen door de oppositie - eindelijk een poging ondernomen om een inventaris op te stellen. Sindsdien ligt het project echter stof te vergaren. Groen wil hier opnieuw écht werk van maken, want veilige, mooie wandel- en fietswegen zijn een absolute must voor een levendig dorp.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter