Wordt de kasteelhoeve van Perk een regionaal centrumhuis?

06 April 2014

Wordt de kasteelhoeve van Perk een regionaal centrumhuis?

Minstens één groot project op poten zetten: dat was ons doel bij het begin van de legislatuur. En zie. Met gepaste trots stelde Groen onlangs een ambitieus Natuur- en Erfgoedproject voor, met de kasteelhoeve van Perk in een belangrijke rol. Op 25 maart 2014 gaven Bart Verstockt en Helena De Taeye (Groen), samen met Ewoud L'Amiral ( Natuurpunt) de aftrap. Aan de vergadertafel: Graaf Paul de Lannoy, vertegenwoordigers van de lokale en provinciale overheid, mensen van Erfgoed Vlaanderen, ANB (Agentschap Natuur & Bos), de Groene Corridor, Pronatura, Landelijk Vlaanderen, Boerenbond, Agrobeheercentrum, ? Allemaal actoren die het project een warm hart toedragen en die hun steentje willen bijdragen. Het kasteelhoeve-project slaat vele vliegen in één klap. Door het Floordambos, het kasteeldomein van Perk en het Hellebos met elkaar te verbinden, ontstaat er een groen 'beschermd' domein in Steenokkerzeel; een groene buffer als antwoord op de verstedelijking vanuit Brussel. Dit bosgebied sluit ook perfect aan op het eerder opgestarte Natuurpark De Groene Vallei Midden-Brabant, (dat van Kampenhout tot in Herent loopt) zodat deze Groene Vallei nog groter wordt. Meer nog, op 6 km van het Brussels gewest begint dan met het Floordambos de Groene Vallei Midden-Brabant.

De kasteelhoeve kan hierbij de rol van 'westelijke poort' van de vallei spelen. Eénmaal uit zijn as verrezen, kan deze prachtige hoeve dienst doen als Onthaalhuis, als Regionaal Centrumhuis van de Groene Vallei.

Dit Centrumhuis kan vele rollen vervullen:

?                  als uitvalsbasis voor fietsers en wandelaarsom de Groene Vallei te ontdekken

?                  als uitleenpunt van huurfietsen

?                  als educatief centrum voor Erfgoed in de Groene Vallei, met vergaderruimte, scholingen workshops

?                  als educatief centrum voor natuur en milieu

?                  als educatief centrum voor landbouw

?                  als streekmuseum

?                  als streekproductenwinkel

?                  als hoevecafé (met ijssalon en Perkse Bruine en Blonde op de tap)

?                  als ?.

Het klinkt als een droom, maar met de steun van overheden, agentschappen en organisaties kan het werkelijkheid worden. De interesse is er, het brede draagvlak ook. De neuzen staan in dezelfde richting.

Dit project zal Steenokkerzeel op velerlei vlakken op de kaart zetten.

Met de groeten van Groen !